Sprawozdanie z 17. spotkania Klubu HR Olivia Business Centre

02.03.2021

Funkcjonujący od 3 lat przy Olivia Business Centre Klub HRBP, którego Loża Gdańska BCC jest aktywnym partnerem, dnia 4 lutego br. zorganizował spotkanie pn. „Drzemiący Olbrzym – jakiego potencjału pandemii jeszcze nie wykorzystaliśmy?”.

Prowadzona podczas webinaru dyskusja dotyczyła w szczególności tego, czy pandemia jest dobrym czasem na zmianę naszych nawyków, czy różnice międzyludzkie są kluczem do dobrej komunikacji. Uczestnicy mówili o motywujących i demotywujących nas czynnikach, rozmawiano o różnych wyzwaniach, potrzebach oraz motywatorach intro i ekstrawertyków oraz obszarze naszych kluczowych potrzeb.

Gościem 17. spotkania Klubu HRBP była Iwona Golonko – konsultantka, psycholożka biznesu, trenerka, certyfikowana mentorka EMCC, coach, wykładowczyni uniwersytecka, dyrektorka zarządzająca i prezeska Zarządu Maroney Group, jednocześnie ekspertka BCC ds. psychologii biznesu, zarządzania i pracy zdalnej.

Prelegentka do obecnych kluczowych potrzeb pracowników zaliczyła: wizję celu, poczucie robienia rzeczy użytecznych i potrzebnych, ograniczanie stresu, transparentną komunikację, życzliwość i wyrozumiałość, drobne gesty, zapewnienie kontaktu i wsparcia, jak również w realiach pandemicznych związanych z brakiem kontroli – zaufania, które poświadcza wiarę w pracę, starania – zaangażowanie pracownika. Omawiając zagadnienie potrzeb oraz motywatorów zwróciła uwagę na jego postrzeganie przez różne typy osobowości – intro i ekstrawertyków. Prezentując dzisiejszą piramidę hierarchii potrzeb, ekspertka na jej szczycie usytuowała odpowiednio: rozwój, uznanie, przynależność/ miłość, bezpieczeństwo, w dalszej kolejności fizjologię.

Iwona Golonko zapoznała uczestników webinaru także z pierwszym polskim narzędziem badającym indywidualny wzorzec motywacyjny umożliwiający poznanie swoich źródeł motywacji – „Personal PowerON”. Nawiązała również do pytań, które warto zadać sobie i ludziom, z którymi się współpracuje oraz do 3 sugerowanych zachowań lidera: obecności, autentycznej troski i odważnych pytań.