
Komisja Branży Rolno-Spożywczej
Cele Komisji:
– Kreowanie i prezentowanie problematyki dotyczącej rolnictwa i podstawowego przetwórstwa płodów rolnych w środowisku przedsiębiorców, władz, polityków, opinii publicznej, mediów.
– Monitorowanie procesów legislacyjnych dotyczących obszaru działania Komisji i udział w opiniowaniu wybranych projektów aktów prawnych.
– Integracja członków BCC oraz tworzenie ośrodka wymiany informacji, współpracy, wsparcia i niesformalizowanych kontaktów dla członków BCC w obszarach będących przedmiotem działania Komisji.
– Inspirowanie współpracy z przedstawicielami innych środowisk: gospodarczych, politycznych, społecznych.
– Nawiązywanie współpracy z wyróżniającymi się przedsiębiorcami i menedżerami, kierującymi czołowymi, liczącymi się firmami, których dotyczy przedmiot prac Komisji.
– Integracja i promocja współpracy w ramach łańcucha żywnościowego.
– Inicjowanie i wspieranie działań na rzecz budowy efektywnej struktury polskiego sektora rolno-spożywczego i zwiększania jego odporności na kryzysy.
– Promowanie i wspieranie działań prowadzących do wzmacniania pozycji producentów rolnych w łańcuchu wartości, w tym prac nad modelem kooperacji (zasad kontraktowania) w sektorze rolno-spożywczym.
– Promowanie i wspieranie debaty na tematy rolnictwa i łańcucha żywnościowego w oparciu o wiedzę i fakty naukowe.
– Inicjowanie i wspieranie współpracy międzynarodowej w obszarze działania Komisji, w tym w szczególności współpracy europejskiej dotyczącej kształtowania Wspólnej Polityki Rolnej.
Zasoby Komisji;
– Wiedza i doświadczenie Członków Komisji
– Wiedza i doświadczenie ekspertów współpracujących z Członkami Komisji
Zasady funkcjonowania Komisji;
– Spotkania Komisji odbywają się w Warszawie lub w innych uzgodnionych miejscach lub w formule on-line – raz na 2 miesiące lub częściej – w zależności od stopnia pilności podejmowanych tematów.
– Porządek spotkań ustalany jest przez Przewodniczącego Komisji w porozumieniu z Wiceprzewodniczącym, z uwzględnieniem tematów zgłaszanych przez Członków Komisji.
– Ze spotkań Komisji sporządzana jest notatka, rozsyłana następnie do wszystkich uczestników spotkania.

Przewodniczący Komisji Branży Rolno-Spożywczej
Grzegorz Brodziak
Tel: 608 308 420
E-mail: grzegorz.brodziak@bcc.org.pl
Urodził się w Ostrowie Wielkopolskim. Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Poznańskim (filologia duńska) w 1993 roku, spędził 2 lata w Danii. W 1994 roku został zaproszony przez grupę duńskich farmerów do zorganizowania dużego przedsiębiorstwa rolno-spożywczego Goodvalley (produkty mięsne „Dolina Dobra”) na Pomorzu. Firma zatrudnia 1400 osób i generuje obroty bliskie 1 mld zł. Od wielu lat pełni w niej funkcję prezesa zarządu.
Po ukończeniu studiów na Uniwersytecie Poznańskim kontynuował edukację w kilku nowych obszarach: studia podyplomowe w zakresie zarządzania i marketingu, Politechnika Koszalińska, Polska; studia podyplomowe w zakresie Fundacji Rozwoju Zarządzania, Gdańska Fundacja Kształcenia Menedżerów; studia podyplomowe w zakresie Akademii Psychologii i Przywództwa, Szkoła Biznesu Politechniki Warszawskiej, Polska; Mentor Academy, EIT, Uniwersytet Cambridge; studia podyplomowe w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW) – Wydział Rolnictwa i Ekologii; w 2024 r. rozpoczął doktorat na temat zrównoważonych modeli produkcji rolno-spożywczej w Polskiej Akademii Nauk (PAN) – w Instytucie Rozwoju Wsi i Rolnictwa.
Jest aktywnie zaangażowany w działalność kilku polskich i europejskich organizacji rolniczych: jest prezesem zarządu Polskiej Federacji Rolnej, wiceprezesem zarządu Polpig – Krajowego Związku Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej, członkiem Pomorskiej Rady Rolnictwa, członkiem Towarzystwa Ekonomistów Polskich.
Członek Business Centre Club (loża gdańska) od 2012 r.
Ekspert z ramienia Polpig i Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych zaangażowany w prace COPA-COGECA w tematach związanych z rolnictwem i trzodą chlewną. Współpracuje z COPA-GEOPA, European Landowners Organisation, Animal Task Force i UN Global Compact Network.
Prezes Koła Społecznego Towarzystwa Oświatowego w Człuchowie, które prowadzi liceum społeczne.
Mówi płynnie po angielsku i duńsku, a także komunikuje się w języku hiszpańskim, niemieckim, norweskim i rosyjskim.
W czasie wolnym jest aktywnym biegaczem, jeździ na rowerze, uprawia triathlon i bierze udział w międzynarodowych biegach charytatywnych (USA, Australia). Przebiegł 2 maratony: jeden w Puszczy Noteckiej pod Poznaniem i jeden na Wyspie Wielkanocnej w Chile. Uwielbia trekking górski, dwukrotnie wspiął się na Kilimandżaro.

Wiceprzewodniczący Komisji Branży Rolno-Spożywczej
Piotr Włodawiec
Tel: 22 646 07 96
E-mail: piotr.wlodawiec@bcc.org.pl
Urodził się w Sokołowie Podlaskim 14 maja 1978 roku.
W 2002 roku ukończył Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego (studia dzienne) uzyskując tytuł magistra prawa.
W 2007 roku zdał egzamin radcowski i został wpisany na listę radców prawnych prowadzoną przez Okręgową Izbę Radców Prawnych w Warszawie.
W 2008 roku ukończył studia podyplomowe – Studium Prawa Rynku Kapitałowego na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego.
Oprócz wykształcenia prawniczego, uzyskał także tytuł wykwalifikowanego robotnika w zawodzie rolnika.
Karierę zawodową rozpoczął w 2003 r. w Giełdzie Praw Majątkowych „Vindexus” S.A. (spółka notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie) w Dziale Windykacji. W latach 2004 – 2009 związany z Kancelarią Radcy Prawnego Bogumiły Kowalskiej „Aval”, Kmieciak Choina Rostafiński Kancelaria Radców Prawnych Prokurent Spółka Cywilna, Provimi-Rolimpex S.A. (obecnie Cargill Poland Sp. z o.o.), Polską Wytwórnią Papierów Wartościowych S.A Pion Drukarnia Skarbowa (Spółka Skarbu Państwa).
Od 2009 r. partner (wspólnik) w Kancelarii Prokurent w Warszawie.
Mec. Piotr Włodawiec specjalizuje się w kompleksowej obsłudze prawnej podmiotów z sektora rolno-spożywczego w myśl zasady od pola do stołu (from farm to fork). Rozumienie zależności zachodzące pomiędzy poszczególnymi uczestnikami (ogniwami) łańcucha dostaw, co umożliwia mu świadczenie pomocy prawnej adekwatnej do sytuacji. Posiada doświadczenie w obsłudze procesów inwestycyjnych (budowy farm, budowy i rozbudowy zakładów przetwórczych). Współpracuje również z sektorem elektroenergetycznym.
Od 2009 r. członek Rady Nadzorczej WIPASZ S.A. (WIPASZ to największy polski producent pasz dla drobiu, trzody i bydła oraz lider w produkcji świeżego mięsa z drobiu).
Od 2013 właściciel Gospodarstwa Rolnego Agro-Węgrów.
Od 2013 r., radca prawny współpracujący z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS” (współautor odpowiedzialny za część prawną Strategii Odbudowy i Rozwoju Produkcji Trzody Chlewnej w Polsce do roku 2030 r. – projekt zrealizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, współautor poradnika Procedury Uzyskiwania Pozwoleń na Budowę lub Rozbudowę Chlewni; po powstaniu poradnika przeszkolił grupę ponad 300 rolników z zakresu procedur uzyskiwania na budowę lub rozbudowę chlewni; szkolenie miało charakter ogólnopolski).
Od 2015 r., radca prawny współpracujący z Krajowym Związkiem Pracodawców i Producentów Trzody Chlewnej Polpig.
Od 2017 – 2024 r. Przewodniczący Kolegium Arbitrów przy Izbie Gospodarczej Handlowców, Przetwórców Zbóż i Producentów Pasz.
Od 2017 r., członek Rady Federacji Związków Pracodawców – Dzierżawców i Właścicieli Rolnych.
Od 2010 r. zaangażowany w działalność Okręgowej Izby Radców Prawnych w Warszawie jako Delegat na Krajowy Zjazd Radców Prawnych
Przewodniczący Komisji ds. Komunikacji Społecznej i Informacji (kadencja zakończona), w latach 2012 – 2013 Wiceprzewodniczący Komisji nr 9 i nr 18 do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego, w 2015 r. członek Komisji Egzaminacyjnej nr 9 do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego, od czerwca 2016 r. Członek Okręgowego Zespołu Wizytatorów, w 2018 r. członek Komisji Egzaminacyjnej nr 7 do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego w 2018 r., członek Komisji Egzaminacyjnej nr 3 do przeprowadzenia egzaminu radcowskiego, od 2024 r. Członek Okręgowego Zespołu Wizytatorów
Prywatnie, mąż i tata dwóch córek.